HTML

Egészséges főzés

Friss topikok

Címkék

áfonya (1) alkohol (1) álmatlanság (1) antioxidáns (2) anyagcsere (1) B12 vitamin (1) banán (1) bélszín (1) Bonduelle (1) bőrápolás (1) brokkoli (1) buli (1) c-vitamin (1) chips (1) cink (2) citrus (1) csirke (2) cukor (1) desszert (1) diéta (5) dietetikus (1) edény (9) edzés (1) egészség (14) egészséges főzés (11) étel (9) fagyasztás (1) fagylalt (1) fáradtság (1) fehérje (2) fejfájás (1) fitnesz (1) fogyókúra (3) fokhagyma (1) főzés (17) grill (1) grillezés (1) gyömbér (1) hal (1) háztartás (10) hűtés (1) hűtő (3) immunrendszer (1) Indukciós edény (9) indukciós edény (1) insomnia (1) ital (1) izom (1) Jamie Oliver (1) kálcium (2) kalória (6) kalóriamentes (2) kés (1) koleszterin (1) konyha (17) konzerv (1) kutya (1) lazac (1) légzészavar (1) lepény (1) magnézium (1) megelőzés (1) mogyoró (1) mogyorókrém (1) muffin (1) nassolás (2) növényi olaj (1) olivaolaj (1) ötlet (8) paradicsom (1) pizza (1) praktika (3) prevenció (1) prosztata rák (1) radírozás (1) recept (8) rossz lehelet (1) rostanyag (1) saláta (1) salsa (1) sütés (1) szendvics (1) szénhidrát (1) szívbetegség (2) szórakozás (1) takarítás (2) tanács (1) tárolás (1) tea (1) telített zsírsav (1) tény (2) tévhit (1) tinédzser (1) tipp (19) tisztítás (2) tojás (1) tökmag (1) tortilla (1) transzzsírsav (1) trükk (11) turmixgép (1) uborka (1) vacsora (6) vadhús (1) vaj (1) vas (1) vegetariánus (1) vércukor (1) vérszegénység (1) vitamin (2) zsír (4) zsírsav (1) zsírszegény (3) Címkefelhő

Az uborka felhasználásának 13 elképesztő módja

2015.06.29. 14:36 :: Szerző01

Uborka nagyon finom zöldség. Salátaként vagy frissítő, mégis tápláló snacknek is megállja a helyét. Ráadásul könnyen termeszthető, illetve zöldségesnél sem drága és egész évben kapható. Vagyis már csak ez a pár különleges információ hiányzik, hogy a kedvenc zöldséged legyen.

rthrtrhr.jpg

1. A nyers, nem hámozott uborka káliumot, A-, K- és C-vitamint tartalmaz, jó forrása a foszfornak és mangánnak, magnéziumnak, pantoténsavnak, valamint nagyon alacsony nátriumban, koleszterinben és telített zsírsavakban.

2. Ha fáradtnak érzed magad, használd az uborkát koffein helyett, mert jó forrása a szénhidrátoknak és B-vitaminnak.

3. Ha inkább spa-illatot szeretnél a fürdőszobában a tükör párásodása helyett, akkor a következő forró zuhany előtt dörzsöld be egy uborkával a tükör felületét.

4. Az uborka a kerti kártevők elhajtására is alkalmas: helyezz uborka szeleteket egy alumínium grilltárcára és tedd ki a kertbe. Az alumínium és az uborka reakcióba lépnek egymással, és távol tartják majd a kártevőket.

5. Csökkentheti a narancsbőrt, ha bedörzsölöd egy szelet uborkával a cellulitos területeket. Ez azért van, mert a kollagén és az uborkában lévő fitokemikáliák reakcióba lépnek egymással, és így feszesítik a bőrt. Ráncokra is működik.

6. Az uborka segít elkerülni a fejfájást és az alkohol okozta másnaposságot. Csak egyél egy uborkát lefekvés előtt, és frissen ébredsz. Az uborka ugyanis gazdag elektrolitokban, B-vitaminban és cukorban, ami segít egyensúlyban tartani a szervezetet.

7. Ha meg akarod szüntetni az éhséget, de nem akarsz valami kalóriadús ételt, egyél uborkát, mert nulla kalóriát tartalmaz.

8. Az uborka cipőkrémnek sem utolsó. Egy szelet uborkában található vegyi anyag elég ahhoz, hogy a cipőd újra makulátlan legyen egy fontos üzleti találkozóra vagy randira.

9. Kifogyott a WD 40? Nem gond! Vágj uborkát és dörzsöld be a területet, amit meg kéne kenni.

10. Stresszoldáshoz darabolj fel egy egész uborkát és tedd forrásban lévő vízbe. A tápanyagok és kemikáliák nyugtató aromaként fognak a gőzzel távozni, olyan lesz, mint egy spában.

11. Szüntesd meg a rossz lehelet úgy, hogy egy szelet uborkát nyomsz a nyelveddel a szájpadlásodnak. Az uborkában található fotokemikáliák meg fogják ölni a rossz lehelletet okozó baktériumokat.

12. Egy másik problémát is „kimasszírozhatunk” uborkával: a rozsdamentes acél felületek, mosogatók vagy csaptelepek régi fénye hozható vissza pár szelet ubival!

13. Az uborka külsö felületével le lehet törölni a zsírkréta és toll nyomokat, ha szép lassan radírozzuk vele a problémás terület.

 

1 komment

Címkék: tipp fogyókúra uborka takarítás kalória kalóriamentes radírozás rossz lehelet

Hogyan termeljünk örökre elég gyömbért otthon?

2015.06.29. 14:33 :: Szerző01

A gyömbér jó alapanyaga a nyári frissítő limonádéknak, jeges teáknak és az ázsiai íz világú grillpácoknak is.

 jujnjmj.jpg

Mivel kevés napfényt igényel, a gyömbér a tökéletes növény otthoni termesztésre. Ráadásul, folyamatosan betakarítható, mert a földben maradt gumók tovább fejlődnek.

Az érett állapot eléréséhez 10 hónapra lesz szükség. Ez idő alatt jobb, ha bent tartjuk, mert elég kényes a hidegre.

Ültetés
Sajnos a boltban vásárolt gyömbér nem a legjobb kísérletezésre, mert csírátlanítóval kezelik, ezért kertészeti központokban vagy vetőmagüzletekben próbálkozzunk a magok beszerzésével. Ha mégis növényből igyekszünk csíráztatni, akkor célszerű egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megszabaduljunk a növényre került szerek hatásától.

Hasznos tanácsok
 Az ültetésre szánt gumónak halványlila színűnek és feszesnek kell lennie, a régi és ráncos példányokkal nem megyünk semmire. A legjobb, ha van már rajta pár sarjadás, amelyek minél zöldebbek, annál jobbak. Mindegyik szétválasztható, és külön ültethető. A gyömbér vízszintesen nő, így célszerű széles, lapos kaspót választani hozzá.

Lépésről-lépésre
1. Áztassuk a gyömbért meleg vízben egy éjszakán át, hogy eltávolítsuk a mérgező vegyi anyagokat.
 2. Töltsük fel a kaspót jó minőségű földdel.
 3. Tegyük a gyökeret a talajba a csírájával felfelé; takarjuk le 1-2 centi földdel és áztassuk be jól.
 4. Válasszunk neki meleg, de nem túl napos helyet.
 5. A talajnedvesség fenntartását spricceléssel vagy enyhe öntözéssel tartsuk fent.
 6. Néhány hét után meg kell jelennie a hajtásoknak a föld felszínén. Folytassuk ezután is a rendszeres öntözést.

Gyömbérszüret
3-4 hónappal az ültetés után már jó eséllyel megkezdhetjük a „betakarítást”. Húzzuk szét a földet a cserép szélénél, vágjuk ki a kívánt adagot és egyengessük el a földet újra. Ha jól bánunk a növénnyel, mindig termők maradnak a gyökerek és folyamatosan lesz utánpótlásunk. Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségre lenne szükségünk, szedjük ki mindet a földből és párat csíráztassunk újra.

Szólj hozzá!

Címkék: fogyókúra tea gyömbér

Bőrszépítés a konyhában

2015.06.29. 14:26 :: Szerző01

Ezen „bőrszépítő” ételek gyakori fogyasztásával simább, rugalmasabb és üdébb lehet a bőrünk, az állandó bőrhibáknak pedig búcsút mondhatunk.

Idővel megváltozik bőrünk szerkezete, veszít rugalmasságából, hidratáltságából. A kollagén rostok leépülésének következtében pedig a bőrrétegek mind vékonyabbá válnak. Van azonban élet a kémiai feszesítők és a botox nyújtotta azonnali hatáson innen is.

buiniunni.jpg

A konyhában található sok finomság bőrünket belülről táplálja és olyan fontos tápanyagokkal tölti fel, amelyek segítik regenerálódását, így a szarkalábak is később alakulnak ki, bőrünk pedig élettel teli és feszes lesz.

Azok a leghatékonyabb bőrfiatalító élelmiszerek, amelyeknek magas a trolox tartalma, vagyis képes megkötni a szabad gyököket és megakadályozni a bőr idő előtti öregedését. Ilyen szuper ételek a gyümölcsök, diófélék, zöldségek, frissen préselt gyümölcslevek, növényi olajok, a zabpehely és a fehérje. Ezek közül is a leghatékonyabbnak a málna, a citrusfélék, az olívaolaj, a brokkoli és a paradicsom bizonyul.

 

Málna

thrhrznt.jpg

 

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, de van benne sok B- és A-vitamin, antioxidáns és flavonoid is. Ezekkel mind belülről éleszthetjük újjá bőrünket. Külsőleg, borogatásként is használhatjuk, teája pedig pórusösszehúzó hatású.

 

Citrusfélék

 bbrt.jpg

 

A grépfrút, a narancs, a citrom mind igazi vitaminbomba. A magas C-vitamin tartalom pedig elengedhetetlen a megfelelő kollagén termeléshez. Fogyasszuk ezeket a gyümölcsöket naponta, leginkább nyersen, hogy  a benne található értékes vitaminok megmaradjanak!

 

Brokkoli

rthrthrtjj.jpg

A- és C-vitaminban gazdag zöldségféle. Ezen vitaminok védik szervezetünket a káros elváltozásoktól, daganatok kialakulásától, ugyanakkor védik a bőrünket is. Az A-vitamin ellenállóbbá teszi a különböző fertőzésekkel szemben, míg a benne található C-vitamin feszesíti a bőrfelszínt.

 

Paradicsom

 hrthththrt.jpg

Szépségmegőrző hatását magas likopintartalmának köszönheti. A likopin nagyon erős antioxidáns hatású festékanyag, amelynek fontos szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében. A piros nyári gyümölccsel bőrünket kívülről is ápolhatjuk, kiváló hámlasztó hatással bír.

Szólj hozzá!

Címkék: vitamin paradicsom brokkoli bőrápolás citrus

A szendvicsek, amelyek még lefekvés előtt sem számítanak bűnnek

2015.06.29. 14:01 :: Szerző01

Ha már szénhidrátra fáj este a fogunk, bolondítsuk meg a feltétet, és a megszokott feltétek helyett próbáljunk ki valami egészen mást. Mondjuk az éppen szezonális spárgát, újhagymát vagy az epret!

No, nem egyszerre, hanem külön-külön. Ha mindezt pedig egy vekni friss, ropogós, teljes kiőrlésű házi kenyérrel kínáljuk, biztosan valami csodát műveltünk az ízlelőbimbóinkkal is. A következő három receptet érdemes kipróbálni. Egyszerűek, egészségesek és ízletesek.

 

Avokádós-újhagymás

Összetevők:

  • Újhagyma
  • Avokádó
  • Olíva olaj
  • Tengeri só
  • Citrom

 vrrv.jpg

Elkészítés:

A közepesen ropogósra pirított kenyérszeleteket locsoljuk meg pár csepp olíva olajjal, majd pakoljuk meg őket cikkekre vágott avokádóval és újhagymával. Ízesítsük pár csepp citrommal és tengeri sóval. Érdemes addig elfogyasztani, amíg langyos.

 

Epres-mogyorókrémes

 

Összetevők:

  • Mogyorókrém (földimogyoróból!)
  • Eper

 eper.jpg

Elkészítés:

Az amerikaiak kedvenc reggelije (néha ebédje vagy vacsorája) a mogyorókrémes pirítós lekvárral. Mivel elkötelezett hívei vagyunk az egészséges táplálkozásnak, egyszerűen csak váltsuk ki az lekvárt friss, zamatos eperszeletekkel és ezt halmozzuk a megpirított, megkent pirítósunk tetejére.

Pácolt spárgás

 

  • Összetevők:
  • Spárga
  • Olíva olaj
  • Citrom
  • Bors
  • Méz

 vrev_afd_af.jpg

Elkészítés:

A lereszelt, vagy durvára aprított spárgát egy éjszakára bepácoljuk. Olíva olajból, citrom levéből, sóval, borssal és egy cseppnyi mézzel ízlésünknek megfelelő marinádot készítünk, és ebbe forgatjuk bele a spárgát. Másnap már csak a ropogós szeletekre kell kanalaznunk a harsogó feltétet.

A szendvicseket a kenyérpirítóban, toastként is elkészíthetjük, egy praktikus meleg szendvics zacskó segítségével.

5 komment

Címkék: egészség diéta szendvics nassolás egészséges főzés

Szabadulj meg a nikotintól evéssel!

2015.06.04. 07:08 :: Szerző01

A dohányzás az egyik legrosszabb dolog, amit a szervezetünkkel tehetünk. Még ha sikerül is leszokni, a nikotin hatása évekig tart még. A most következő ételek azonban jelentősen hozzá tudnak járulni a megtisztuláshoz.

g5nign5.jpg

Brokkoli
A dohányzás csökkenti a C-vitamin szintet a szervezetben, ezért ez a B5 és C-vitaminban gazdag zöldség a legjobb, ami történhet nikotinnal telített szerveiddel.

 

Narancs
A C-vitaminban gazdag narancslé rendszeres fogyasztása fokozza az anyagcserét és enyhíti a stresszt.

Sárgarépa lé
Minden dohányosnak tudnia kell, hogy a nikotin a rágyújtástól számított három napig marad a szervezetben. Ezalatt például öregbíti a bőrt. A sárgarépa leve köztudottan jót tesz a bőrnek, ráadásul A-, C-, K- és B-vitaminokban is gazdag. Ezek a vitaminok bizonyítottan hatékony módon távolítják el a nikotin a szervezetből.

Spenót
A spenót az egyik legegészségesebb zöldség, mert nem csak vitaminokban, de folsavban is gazdag – mindkét tápanyag ellensége a nikotinnak.

5ig55ig.jpg

Kivi
Dohányzáskor az A-, C- és E-vitaminok szintje csökken a legdrasztikusabban. A kivi gazdag forrása ezeknek, így csodagyümölcsnek számít nikotinmentesítés szempontjából.

 

Víz
A dohányzás kiszárítja a testet, ezért aki bagózik, jobban teszi, ha sok vizet iszik. De a legjobban akkor jár, ha minden szál cigarettát egy pohár tisztított vízzel helyettesít – így előbb-utóbb nem lesz nikotin, amit ki kéne mosni a szervezetből, sőt, apránként a cigarettáról is leszokik!

 

Szólj hozzá!

Miért hizlal az egyik édesítő, míg a másik nem?

2015.05.27. 22:05 :: Szerző01

A táplálkozási szakértők 99%-a egyetértene azzal, hogy kerülni kell az üdítőket, sok gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, és a receptekben természetes édesítőkkel (például mézzel vagy juharsziruppal) kell helyettesíteni a finomított cukrot.

g5go5mg5.jpg

Néhány új kutatás azonban kétségeket ébresztett, amikor megállapította, hogy a sok esetben magas antioxidáns tartalom ellenére is moderáltan kell fogyasztani ezek az édesítőket, mert tönkreteszik a fogyókúrát. A University of Southern California kutatói annak a 24 önkéntesnek a válaszait elemezték, akik egyik nap fruktózzal, másik nap glükózzal ízesített italokat fogyasztottak. Agyi röntgenvizsgálatok során derült ki, hogy amikor az alanyok a fruktózos ital után néztek ételfotókat, nagyobb volt az aktivitás az agy jutalmazásért felelős területén. A résztvevőket arról is megkérdezték, hogy inkább azonnal megennék a képen látható ételt, vagy megtartanák egy későbbi alkalomra. A fruktóz hatása alatt több férfi és nő döntött az azonnali evés mellett. A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy glükózhoz viszonyítva a fruktóznak kevesebb étvágycsökkentő hatás tulajdonítható, sőt, nagyobb valószínűséggel inkább étvágygerjesztő.

 

Miért a különbség a két édesítő között? A glükóz hatására a hasnyálmirigyben inzulin termelődik, ami a sejtek energiaforrása. Az inzulin az agynak azt jelenti, hogy üzemanyag érkezett, ezért az „irányító központ” fékezni kezdi az étvágyat. Mivel a fruktóz nem serkenti az inzulintermelést, az agy nem kap „tele vagyok " üzeneteket. Nos, ez azt jelentené, hogy a méz, juharszirup, szörpök, friss gyümölcs és az olyan zöldségek, mint a cukorborsó, mind veszélyesek a vonalainkra, mert fruktózt tartalmaznak. Óva intenénk azonban bárkit, hogy ezen kutatásra alapozva elhagyja vagy cukorra váltsa ezeket az édesítőket. Mi továbbra is abban hiszünk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az egészség alapja. Aki a palacsintáját egészséges recept szerint csinálja, annak bele fog férni a juharszirup vagy a szörp öntetnek.

Szólj hozzá!

5 étel, amitől boldogabb leszel

2015.05.27. 22:02 :: Szerző01

Meditáció, mély alvás, nevetés, jótékonyság, kisállatok – mind olyan dolgok, amik boldogabbá teszik életünket. A jó kedélyállapothoz azonban táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk.

 nuoi79h.jpg

Ha még több kedélyjavítóra van szükség, ezeket a tudományos alapon is támogatott élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendünkbe.

 

Pro biotikumokban gazdag ételek
Egy friss holland tanulmányban 20 egészséges önkéntest vizsgáltak, és megállapították, hogy azok az alanyok, akik valós pro biotikumot kaptak 4 héten át, kevésbé reagáltak a lehangoló hírekre, mint azok, akik placebót kaptak. Vagyis kevesebb agresszív gondolatuk támadt és kevesebbet „agyaltak” a negatívumokon. Az emésztőrendszerünkben található baktériumok tehát tényleg befolyásolják a hangulatunkat, ezért minél több savanyú káposztát és kefirt kell ennie annak, aki jobb kedvű szeretne lenne. És a minél több, azt jelenti, hogy bármennyit, mert ahogy korábban írtuk (http://www.egeszsegesfozes.hu/cikkek/Tuladagolhatom_a_pro_biotikumot) a pro biotikumot nem lehet túladagolni.

 

Zöldségek és gyümölcsök
A British Journal of Health Psychology folyóirat által nemrég publikált tanulmány 300 fiatal felnőttet vizsgált, akik 3 egymást követő héten át vezettek naplót az étrendjükről. A cél az volt, hogy pszichológiai és hangulati kapcsolatot találjanak az elfogyasztott ételek és az alany viselkedése között. A kutatók azt találták, hogy a magasabb zöldség-gyümölcs bevitel több energiát, nyugodtságot és boldogságot eredményezett. Azt is megjegyezi a tanulmány, hogy a hatást nemcsak a gyümölcsfogyasztás napjaiban lehetett észlelni, hanem a következő napokon is. Csak javasolni tudjuk tehát, hogy a heti étrend megtervezése előtt válasszuk ki kedvenc gyümölcseinket és zöldségeinket az idény választékából, majd építsük ezek köré a napi étkezéseket.

 

Kávé
A kávéivásra gyakran úgy gondolnak, mint káros szenvedély, pedig a kutatók már többször találtak tényleges összefüggést a rendszeres kávéfogyasztás és a pozitív gondolkodás között. A kutatók szerint a reggeli feketének energiát, kedvességet és örömérzést köszönhettek a fogyasztók. A kávé közösségben történő fogyasztása a szeretet, a barátság és elégedettség, míg a kényelmesen kortyolgatott ital a nyugodtság és a boldogság érzését váltotta ki. Nos, ez nem jelenti azt, hogy a napi betevő kávénk majd megoldja hangulati problémáinkat, de azt igen, hogy egy egészségügyi előnyt máris fel tudunk sorolni sokat szidott mindennapi szokásink mellett.

 

Étcsokoládé
Csak rágondol az ember a csokoládéra és máris mosoly ül az arcára. Ennél azonban tudományosabb érveik is állnak a sötét csokoládé fogyasztása mellett. Az antioxidánsok az étcsokoládéban kitágítják az ereket, amitől csökken a vérnyomás és javul a keringés. Így lehet, hogy azoknál – a magukat stresszes embereknek vallóknál – akik naponta kb. 50 g étcsokoládét ettek két héten át, kimutatható volt a stressz hormonok csökkenése. , akik eddig magukat erősen hangsúlyozta. A sötét csokoládé magnéziumot is tartalmaz, tehát képes enyhíteni a PMS tünetit, beleértve a fáradtságot, depressziót és ingerlékenységet. Arról már ne is beszéljünk, hogy az étcsokoládé egyedülálló természetes anyagai eufóriát okoznak, amit leginkább a szerelmesek éreznek.

 

Gomba
Alábecsüljük ezt a szuper táplálékot, pedig egyedülálló tápanyagai mellett még a kedélyállapot szabályozásában is számíthatunk rá. A gombák ugyanis gazdag szelénkészlettel büszkélkedhetnek, ez az ásványanyag (amely egyébként antioxidáns is) pedig köztudottan csökkenti a depresszió, a szorongás és a fáradtság érzését. A gomba továbbá az egyetlen növényi forrása a természetes D-vitaminnak, amelynek hiánya a borús időkben (főleg télen) szezonális depressziót okozhat. Hogy növeljük a bevitelt, tegyünk gombát a reggeli omlettbe vagy quiche-be, kérjük a salátánkba ebédnél, és pirítsuk, grillezzük, süssük vacsorára!

Szólj hozzá!

Címkék: tipp étel egészség egészséges főzés

Egy grillezéssel két ebéd

2015.05.20. 12:43 :: Szerző01

A hétvégék remek alkalmat adnak a föltöltődésre és – hála az időjárásnak – most már a grillezésre is. Amennyiben jól használjuk ki ezeket az alkalmakat, nemcsak kipihenten, de teli hűtővel indulhat a hét. A következő receptben duplán szerepelnek a húsadagok, így egy parázzsal két étkezésnyi grillételt is elkészíthetünk. Nem maradékokat fogunk enni másnap, hanem egy teljesen új fogást, visszahozva majd a hétvége hangulatát.

lazac1.jpg

Lazac steak

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag lazac (patkóformára szeletelve) szépen fönnmarad a grillrácson. És mivel általában hasonló vastag szeleteket vágnak belőle, egyenletesen fogjuk tudni megsütni őket. A lényeg, hogy a rács nagyon meleg legyen, vagy használjunk olajat (a legjobb a spray), hogy megakadályozzuk a letapadást.

Ma: Mézes lazac

Amire szükségünk lesz:

  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál feketebors
  • 1 teáskanál só
  • 4 lazac steak (patkóformára szeletelve) vagy egy teljes filé 10 dekás szeletekre vágva
  • 4 teáskanál méz

Az elkészítés: Keverjük össze a fűszereket egy kis tálba. Az így kapott mixszel kenjük be a halakat. Grillezzük 5 percig oldalanként, és mielőtt elkészülnének, csurgassunk rájuk egy-egy teáskanálnyit a mézből. Kettő szelet lazacot csomagoljunk és hűtsünk be holnapra.

Adagonként: 190 kalória, 23 gramm (g) fehérje, 7 g szénhidrát,7 g zsír (1 g telített), kevesebb mint 1 g rostanyag, 630 milligramm (mg) nátrium.

Együnk hozzá: Grillezett kukoricát. Enyhén kenjük be olíva olajjal, majd helyezzük a sütőrácsra a csöveket, amelyeket sűrű forgatás közben úgy 10 percig kell sütni. A tálalásnál ne felejtsük el a gerezd lime-ot a halhoz!

 Holnap: Lazac lepény

quesadillas.jpg

Amire szükségünk lesz (lepényenként):

  • 2 tortilla lap (ha van, teljes kiőrlésű)
  • maroknyi cheddar sajt (ha lehet, alacsony zsírtartalmú)
  • 1 a megmaradt lazac steakek közül
  • 120 ml lecsöpögtetett mexikói zöldségkeverék (fagyasztott vagy konzerv)
  • 1 szál újhagyma fölaprítva
  • fél teáskanálnyi pirospaprika

Az elkészítés: Olajos papírtörlővel futtassunk át egy teflonos serpenyőt, és közepes lángon melegítsük át. Miután fölforrósodott helyezzük bele az első tortillát, és szórjuk rá a sajt felét. Most jöhet a többi hozzávaló, majd a maradék sajtot, és mindezek tetejére a másik tortilla. 6-8 perc után a sajt olvadni, a tortilla pedig ropogni kezd. Ekkor préseljük össze a lepényt egy fakanállal vagy tenyérrel, és fordítsuk meg, hogy a túloldal is kaphasson 5-6 percet.

Adagonként: 430 kalória, 40 gramm fehérje, 53 g szénhidrát, 11g zsír (3 g telített), 6 g rostanyag, 980 mg nátrium.

Együnk hozzá: salsa szószt.

1 komment

Címkék: konyha étel egészség diéta lazac főzés hal háztartás recept tortilla lepény grill grillezés fehérje salsa szénhidrát edény zsírsav zsírszegény rostanyag egészséges főzés Indukciós edény

Segítség! Vegetáriánus akar lenni a gyerekem!

2015.04.27. 13:52 :: Szerző01

A tinédzser évek a lázadásról szólnak. De mindenki nyugodjon meg, legalább nem fekete körmöket és piercinget akar! Ha egy napon tényleg búcsút int a húsnak, semmi probléma. Egy jól megtervezett vegetáriánus étrend lehet egészséges (hacsak nem csap át éjjel-nappal szénhidrát lakomába). Csak egyre kell odafigyelni, hogy a sokat kapjon az alábbi öt tápanyagból.

 

Fehérje
A legtöbben azt hiszik, hogy csak húsból származhat, de ez nem igaz.

fozes1.jpg

Mire jó?
- Ellentestek előállításával segíti az immunrendszer működését.
- Felel a körmök, haj és bőr egészségéért.
- Az enzimek előállításában is nagy szerepe van.

Mennyi kell belőle?
9-13 éves kor között 34 gramm.
14-18 év közötti fiúknak 52, lányoknak 46 gramm.

Miből?
Sója bab, tofu, tej

B12 vitamin
Mivel leginkább állati eredetű termékekben található, nem lesz könnyű…

fozes2.jpg

Mire jó?
- Vörös vérsejtek képzésére;
- Segít az idegsejtek fejlődésében;
- Megelőzi a vérszegénységet.


 Mennyi kell belőle?
9-13 éves kor között 1,8 mikro gramm.
14- fölött 2,4 mikro gramm.

Miből?
Joghurt, tej, tojás, sajt

 

Vas
Hozzuk a legtöbbet vastartalmú ételeinkből azzal, hogy C-vitamin tartalmú ételt is fogyasztunk hozzá! Ez a vitamin segíti ugyanis leghatékonyabban a vas felszívódását.

fozes01.jpg

Mire jó?
- Részt vesz a test energiatermelésében;
- Oxigént szállít a szövetekbe, ezzel is egészségesen tartva az immunrendszert.

Mennyi kell belőle?
9-13 éves kor között 8 milligramm.
14-18 év közötti fiúknak 11 mg, lányoknak 15 mg.

Miből?
Lencse, spenót, bab

 

Cink
Hús nélkül nem egyszerű a cink bevitele, de vannak konyhai előkészítői praktikák, amelyek hozzásegíthetnek a cinkkészlet gyarapításához.

fozes5.jpg

Mire jó?
- Kontrolálja a vércukorszintet;
- Szerepe van a sejtosztódásban;
- Fehérjét állít elő.

Mennyi kell belőle?
9-13 éves kor között 8 milligramm.
14-18 év közötti fiúknak 11 mg, lányoknak 9 mg.

Miből?
Kesudió, joghurt, mandula, borsó

 

Kalcium
Nem nehéz hozzájutni hús nélkül sem, de ha nem jut elég zöld levelekből, pótolni kell tablettával.

 fozes6.jpg

Mire jó?
- Véd az osteoporosistól;
- Felel a csontok és fogak egészségéért.

Mennyi kell belőle?
9-18 éves kor között 1300 milligramm.

Miből?
Joghurt, tej, spenót, sajt

Szólj hozzá!

Címkék: vas tipp praktika egészség ötlet tény tinédzser fehérje vegetariánus vércukor immunrendszer cink vérszegénység kálcium c-vitamin B12 vitamin egészséges főzés

Ettől lesz egészséges a muffin

2015.04.21. 11:57 :: Szerző01

Nemcsak az amerikai gyorséttermek kínálják egyre sűrűbben a reggeli részeként, de a hazai cukrászdákban és pékségekben is egyre gyakrabban fenyegetik vonalainkat a muffinok.

 suti.jpg

Az ártatlanul csengő „muffin” szóra az angol nyelvnek azért volt szüksége, hogy az emberek bűntudat nélkül reggelizhessenek tortát. Az átlagos (karfiolvirág) méretű muffin 500 kalóriát tartalmaz, amelynek a fele zsír. A receptje tulajdonképpen ugyanaz, mint egy süteményé, ezért ne gondoljuk, hogy jobban járunk, ha egy muffint dobunk a kávé mellé egy szelet oroszkrém torta helyett.

Ha mégsem bírunk ellenállni a muffin csábításának, akkor legalább rendeljük vagy készítsük fekete áfonyával. Ez ugyanis az egyik legegészségesebb étel, amely ezen a bolygón megterem. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt megelőzi az antioxidánsok toplistáján, a leghatásosabban akadályozva meg így a szívinfarktusért és rákért felelős sejtkárosodást. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a patkányok, amelyek áfonyát fogyasztottak jobban koordináltak és okosabbak voltak, mint azok, amelyeknek nem adatott meg ez a lehetőség. Ha teheti egyen meg kétmaroknyi áfonyát minden héten. És ez nem úgy értendő, hogy mindkét markában van egy-egy áfonyás muffin!

Szólj hozzá!

Címkék: konyha étel egészség főzés recept zsír muffin antioxidáns sütés áfonya kalória szívbetegség zsírszegény egészséges főzés